Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt

Het verschil in zonnepanelen wordt voor een groot deel bepaald door het materiaal waarvan de panelen gemaakt zijn. Er zijn drie soorten zonnepanelen voor de consument beschikbaar.

Panelen van monokristallijn

Bij panelen van monokristallijn bestaat de structuur van het verwerkte silicium uit kristallen van één bepaalde grootte. Omdat dit een technologisch ingewikkeld proces is, zijn deze panelen het meest kostbaar. Het voordeel is dat deze zonnepanelen wel een hoog rendement hebben. Het oppervlak van deze panelen is egaal zwart.

Panelen van polykristallijn

Bij deze panelen zijn de kristallen in de uiteindelijke structuur van verschillende groottes. Ondanks dat het rendement van deze kristallen wat lager ligt, is de geschiktheid om van deze kristallen rechthoekige panelen te maken een groot voordeel. Hierdoor is de opbrengt nagenoeg hetzelfde is als de monokristallijne panelen.

Amorf materiaal

Dit type zonnepanelen heeft een veel dunner oppervlak dan de panelen gemaakt met kristallen en worden daarom ook wel ‘dunne film’ panelen genoemd. Er zijn drie verschillende materialen waarvan deze panelen gemaakt worden en het rendement is lager dan de panelen van kristal. Gevolg is dat er een groter oppervlak nodig is om hetzelfde  energierendement te halen als bij de kristallen panelen.